[Hlavní strana] [Krajský úřad] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Kraj Praha


Historie Hergetovy cihelny [ Historie (archivní dokument) ]

Historie Hergetovy cihelny
První doložené zmínky o tomto území pocházejí již ze 14.století. Název "Hergetova cihelna" pochází od doby nové výstavby v roce 1781, kdy na tomto místě nechal postavit budovu cihelny majitel pozemku prof. František Antonín Leonard Herget. V roce 1787 koupili cihelnu, včetně všech objektů a příslušenství noví majitelé Josef Zobel a František Schmidt. Rudolf Herget radikálně přestavěl již dvoupatrové domy počátkem 19.století.

Celý areál je chráněn jako kulturní památka.Hergetova cihelna na Malé Straně je jedním z nejlépe situovaných objektů v Praze. Její silueta je neodmyslitelnou součástí panoramatu Pražského hradu. Cihelna sama pak nabízí překrásné pohledy na Staré Město a Karlův most.

V roce 1999 získala objekt do správy společnost Immovision Praha (člen Copa Group), která jako jediný investor celého projektu tento komplex zrekonstruovala v celkové výši 270 000 000,- Kč.

V současné době mohou návštěvníci Hergetovy cihelny obdivovat nejen krásný pohled na Karlův most, ale i nově otevřené muzeum šperku- Pražský kabinet šperku. V areálu se také konají krátkodobé výstavy, které jistě potěší každého kolemjdoucího. Pokud by jste se snad již cítili unaveni po celodenní prohlídce pražských památek, můžete si odskočit do restaurace "Hergetova cihelna", významné součásti panoramatu malostranského nábřeží, kde se rameno Čertovky znovu spojuje s Vltavou. Zde si můžete vybrat nejen z české, ale i mezinárodní kuchyně.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Cihelna.info

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 12.10.2004 v 08:42 hodin


Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm