[Hlavní strana] [Krajský úřad] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Kraj Praha


Naučná stezka Pražské botanické zahrady v Troji [ Naučná stezka ]

Začátek: Praha - Troja, hlavní vchod Pražské botanické zahrady (doprava: autobusem č. 112 ze stanice metra C "Nádraží Holešovice" do zastávky. "Zoologická zahrada" a dále 5 minut pěšky podle značení)
Konec: Praha - Troja, zastávka autobusu č. 112 "Kovárna"
Délka: 3 km
Počet zastávek: 9
Zaměření: archeologie, historie, ekologie, botanika
Typ stezky: pro pěší, případně cyklisty (kopcovité, náročné)
Náročnost: středně těžká (asi 100 m převýšení)
Čas pro prohlídku: 2,5 hodiny (0,5 hodina pro cyklisty)
Značení: značky a tabule naučné stezky
Průvodce: prohlídky po NS se konají v rámci akcí pro veřejnost PBZ - bližší informace http://www.botgarden.cz/akce/akce.html
Doba návštěvy: bez omezení
Mapa: plán Prahy
Poznámky: stezka vede mimo tu část botanické zahrady, ve které se platí vstupné
Správce stezky: Pražská botanická zahrada a občanské sdružení Planta-eko
Stav stezky: v pořádku

Naučná stezka Pražské botanické zahrady v Troji

Vypravit se na naučnou stezku, ke všemu ve správě botanické zahrady v zimě vypadá dost neobvykle. Tato naučná stezka Vás seznámí i s historií a přírodou Trojské kotliny a navíc navštívíte několik míst s unikátními výhledy na Prahu. Stezka byla vybudována ve spolupráci s občanským sdružením Planta-eko, za finančního přispění Magistrátu hl. m. Prahy. Svým převýšením (100 m) a charakterem cest je trasa vhodná pro pěší, i když její autoři tvrdí, že je i pro zdatné cyklisty.
Pražská botanická zahrada má plochu 52 ha. Je jen dobře, že není dokončená - každý rok přibude něco nového. Mimo vlastní expozice k zahradě patří ještě vinice sv. Kláry s kaplí sv. Kláry, archeopark Na Farkách a je správcem přírodního parku Draháň - Troja.
Naučná stezka začíná vlevo od vchodu do botanické zahrady. Stoupá do kopce nad rozestavěný skleník k dětskému hřišti - původně ke staré opuštěné pískovně. Výtvarník, pan Lukáš Gavlovský, zde pro děti vytvořil model oppida, ve kterém je umístěna většina atrakcí. Ke hřišti patří i část umístěná v sousedícím březovém háji, kde je dřevěné indiánské teepee , ohniště (jinde je zákaz rozdělávání ohně) a lavice k odpočinku.
Cesta vede lesem s výhledy na trojskou kotlinu. Můžete si vyzkoušet i poznávání dřev různých stromů. Až dojdete k parkovišti, musíte jej obejít podle plotu a odbočit hned za ním vpravo. Sejdeme k prameništi Haltýře a znovu se vydáme do kopce k Velké skále.
Velká skála je buližníkový suk (buližníky jsou horniny, které vznikly před více než půl miliardou let vysrážením kysličníku křemičitého v mořském prostředí). Pevnost a odolnost buližníků vůči zvětrávání způsobuje, že v krajině tvoří vyvýšená místa. Podobně tomu bylo i v dávné minulosti. Velká skála byla (stejně jako např. vrch Ládví) ostrovem v křídovém moři. Po ústupu moře byly okolní měkčí horniny sneseny a skála se opět objevila v celé své kráse. Vltava tehdy tekla kolem ní (dokládají to říční valouny všude kolem). Vznik Trojské kotliny je záležitost až posledního geologického období - čtvrtohor.
V chladném období ledových dob řeka nanášela své usazeniny. Zato v meziledových dobách, kdy měla více vody, hloubila své údolí. Výsledkem jsou plošiny - terasy, které lemují v různých výškách dnešní koryto řeky.
Naučná stezka Vás až na Velkou skálu nezavede. Musíte z ní odbočit - až na vrchol vede cesta. Jako skoro všechny kopce v okolí Prahy, i zde byly staré lomy. Vytěžený kámen se používal na stavby a jako štěrk na cesty. Z vrcholu však není rozhled - okolí je zarostlé vysokými stromy.
Další zastávka poskytuje nejkrásnější výhled na Prahu a Trojskou kotlinu. Vltava v Praze tvoří široké údolí, pod Prahou se břehy svírají a řeka zde místy tvoří i peřeje. Přímo před námi je vinice sv. Kláry s kapličkou sv. Kláry, pod ní trojský zámek. Byl založen na pravém břehu Vltavy V. V. Šternberkem, výstavba proběhla v letech 1679 - 1685. Zahradní schodiště je vyzdobeno plastikami od Jana Jiřího a Pavla Heermennů z l. 1685-1703. Vedle zámku je krásná barokní zahrada. Objekt využívá Galerie hl. m. Prahy, která zde má expozici.
Nezapomeňte, že Pražská botanická zahrada se otvírá 1. dubna a že se vyplatí tuto naučnou stezku znovu navštívit v době vegetace.

Parametry naučné stezky:
Začátek Praha - Troja, hlavní vchod Pražské botanické zahrady, konec Praha - Troja u autobusové stanice linky č. 112 "Kovárna", délka 3 km, 9 zastávek, doba prohlídky asi 2.5 hodiny, kopcovitá náročnější trasa vhodná pro pěší.

Doprava:
autobusem č. 112 ze stanice metra C "Nádraží Holešovice" do zastávky. "Zoologická zahrada" a dále 5 minut pěšky podle značení.

Cyklotrasy:
Cyklotrasy vedou Stromovkou a pak podél Vltavy do Řeže a Kralup.

Zajímavosti v okolí:
Zoologická zahrada
Trojský zámek s expozicí galerie Praha
Výstaviště
Stromovka
Archeopark Na Farkách (model hradiště)

Pozor - stezka vás vyvede ke komunikaci na sídlišti Bohnice, obejděte oplocené parkoviště botanické zahrady a odbočte vpravo kolem nového plotu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stezka.cz

Typ záznamu: Naučná stezka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 27.09.2004 v 08:32 hodin


Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm